fbpx

Je huis verkopen tijdens coronacrisis: zo pak je het aan

Is het nog verstandig om een huis te verkopen in tijden van lockdown en verspreidende virussen? Het coronavirus Covid-19 zorgt voor veel vragen bij verkopers van een huis of appartement. Heeft Corona invloed op de huizenmarkt? En hoe kan ik besmettingen vermijden bij de verkoop van mijn woning? We schetsen de situatie en geven je enkele tips om kandidaat-kopers en jezelf beter te beschermen.

Veel vraag naar huizen en appartementen tijdens corona

Ondanks de coronacrisis willen veel mensen een woning kopen. Grote vastgoedkantoren hadden na de eerste lockdown wachtlijsten van twee tot vier weken. Met drie tot vierhonderd kandidaat-kopers en huurders op de wachtlijst.

Er is dus geen daling van de vraag. Vastgoedexperten geloven dat wie een huis wilde kopen voor de coronacrisis dat nog steeds zal willen doen. Zeker nu mensen de muren oplopen van hun te kleine appartement of woning tijdens de lockdown. Bovendien zijn er ook meer koppels die scheiden en keren sommige investeerders zich af van de beurs omdat die rake klappen krijgt. Hierdoor investeren ze liever in vastgoed, met voorkeur in appartementen.

Ook de hypotheekrente blijft zeer laag, waardoor kopers nog steeds heel goedkoop geld kunnen lenen. En ook de baksteen in de maag van de Vlaming is niet verdwenen. De lage rente zorgt er mogelijk voor dat de hypotheekaanvragen toch stabiel blijven.

De waarde van je woning blijft stijgen tijdens coronacrisis

De prijzen van woningen zullen volgens experten niet structureel dalen. En dat wordt ook bevestigd door de cijfers van de notarissen. De coronacrisis zorgde voor een forse daling van het aantal verkopen in Vlaanderen. Maar de prijzen bleven stabiel. In de eerste 7 maanden van 2020 stegen de prijzen zelfs met 3%, tot 275.000 euro.

Vooral nieuwbouwappartementen en duurdere woningen kenden een forse stijging, tot 6,7%. Doordat gezinnen met een hoger inkomen niet langer zorgeloos op reis kunnen gaan, kunnen ze hun budget nu spenderen aan de afbetaling van een kwaliteitsvolle woning. Voor de grotere, luxueuze appartementen op toplocaties in de historische steden zorgt de grotere vraag tot hogere prijzen.

Ook huizen met een tuin doen het heel goed. Gezinnen willen niet meer opgesloten zijn in een kleine ruimte tijdens de lockdown. En omdat thuiswerk steeds meer de norm wordt, heb je meer ruimte nodig.

De woningprijzen zullen licht dalen in de toekomst

Experten vermoeden dat de prijsstijging een tijdelijk fenomeen is. Tijdens een lockdown hebben mensen die op zoek zijn naar een woning veel tijd om nieuwbouwvastgoed grondig online te bestuderen. Die goed geïnformeerde kopers zorgden voor een stormloop op nieuwbouwappartementen. Bovendien zijn er ook nog de vele beleggers, die door de beursperikelen aandelen verkocht hebben en dat geld nu willen herinvesteren. Volgens de jongste cijfers is zelfs een op de zes kopers van een woning een belegger.

Door een aankomende periode van financiële onzekerheid, zullen de prijzen volgens de meeste analisten met maximaal 2 tot 5 procent dalen. Want de coronacrisis zorgt ook voor meer werkloosheid. Een sterke stijging van de werkloosheid zal niet leiden tot een massale verkoop van woningen, maar zorgt wel voor onzekerheid. En net die onzekerheid is dodelijk voor de vastgoedmarkt.

Tot een crash van de woningmarkt komt het volgen experten niet. Zelfs niet in moeilijke tijden zoals nu. De baksteen in de maag zal eigenaren van woningen dwingen om er alles aan te doen om zijn of haar woning te behouden. Zelfs als de ouders moeten bijspringen. Ook door de lage rente en de stijgende vraag van beleggers is een crash van de woningmarkt zeer onwaarschijnlijk.

Bezichtigingen mogelijk onder voorwaarden

Een rondleiding of bezichtiging van een huis of appartement is niet vanzelfsprekend in coronatijden. Hoe dan ook kunnen plaatsbezoeken niet doorgaan zoals voor de coronacrisis. Kandidaat-kopers mogen niets aanraken en er mogen geen meerdere kopers tegelijk de woning bezichtigen. Mondmaskers en handgels spelen een belangrijke rol. Ook kan er maximaal 1 kandidaat koper per bezoek ontvangen worden.

Start vandaag met je huis zelf te verkopen

Veilig een rondleiding geven?

Het coronavirus is zeer besmettelijk. Daarom willen verkopers minder mensen in hun woning ontvangen. Ook notarissen vermijden zoveel mogelijk contact met kopers en verkopers. Aktes worden ondertekend via videoconferentie en makelaars zetten in op virtuele tours.

Verkoop je je huis zelf en krijg je geïnteresseerden over de vloer voor een rondleiding? Neem dan geen risico en laat de rondleiding in je een huis zo veilig mogelijk verlopen. Deze tips moet je zeker volgen:

1. Geef geen hand aan je kandidaat-koper

Begroet bezoekers van je woning op een alternatieve manier, zoals met een knik of tik met de elleboog. Hou het ludiek, maar wijs van in het begin op de gevaren en je intentie om besmetting en verspreiding te voorkomen.

2. Hou voldoende afstand

Net zoals wanneer je gaat wandelen of iemand kruist onderweg, moet je steeds voldoende afstand houden om besmetting te voorkomen. Zeker als je praat of in het slechtste geval even moet hoesten. Een anderhalve meter afstand is volgens virologen een veilige afstand.

Het is niet zo eenvoudig als je een klein ruimte wil tonen. Laat in dat geval de bezoekers voorgaan en beschrijf de pluspunten van de kamer terwijl je in de gang of tussenruimte staat, op een veilige afstand.

3. Ontsmet of was je handen na elk bezoek

Fysiek contact of niet, het is belangrijk om na elk bezoek je handen te wassen. Bied dit ook aan aan je bezoekers voor of na het bezoek. Een handgel plaatsen bij de voordeur of in de gang kan dit snel laten verlopen.

4. Reinig plaatsen die de kopers aanraken met een ontsmettend product

Eens de kopers weg zijn, reinig je best de plekken die aangeraakt werden, zoals een leuning of deurklink. Je kan dit ook doen tijdens de rondleiding, maar dit kan wat vreemd overkomen. Probeer de balans te vinden tussen hygiënisch verantwoord en hysterisch obsessief schoonmaken. Je wil ook niet de indruk geven dat je woning vol hangt met virussen en bacteriën.

5. Geef enkel rondleidingen aan zeer geïnteresseerde kopers

Beperkt het aantal rondleidingen door selectief om te gaan met kopers. Durf doorvragen aan de telefoon hoe geïnteresseerd ze zijn. Een hele dag rondleidingen geven verhoogt de kans op een besmetting.

6. Verlucht je woning

Zet ramen en deuren open of op een kier. Een virus heeft minder kans in een goed verlucht huis.

7. Geen open huis dagen of rondleidingen in groep

Breng geen groepen mensen samen, zelfs al ze kleiner zijn dan 5 of 10 personen. Begeleid je bezoekers één voor één en voorzie de nodige tijd tussen elk bezoek om de belangrijkste plaatsen schoon te maken voor het volgende bezoek.

8. Leid kopers alleen rond

Neem je kinderen of partner niet mee tijdens de rondleiding. Zo hou je de groep zo klein mogelijk. Vooral kinderen blijven beter uit de buurt. Ze zijn het minst getroffen, maar kunnen wel drager zijn van het coronavirus.

9. Bel de rondleiding af als je ziek bent

Last van een hoest, koorts of gewoon wat slapjes? Bel de rondleiding af en verleg de afspraak. Het is beter om elk risico uit te sluiten. Zo bescherm je de kandidaat-kopers en jezelf door meer te rusten.

10. Draag een mondmasker

Omdat er tijdens een rondleiding niet altijd anderhalve meter afstand kan gehouden worden, dragen jij en je bezoekers beter een mondmasker. Zo minimaliseer je verder mogelijke besmettingen. Een mondmasker is geen garantie op bescherming en kan een vals gevoel van veiligheid geven. Een anderhalve meter afstand houden blijft aangewezen.

Alternatieven: online bezichtigingen

Een eerste huisbezoek hoeft niet altijd face to face te gebeuren. Dit zijn enkele alternatieven om persoonlijk contact tijdens een epidemie te vermijden.

1. Maak zelf een video

De meest eenvoudige manier om een koper online rond te leiden, is met video. Neem je smartphone in de hand, film kamer na kamer en vertel rustig wat de voordelen zijn van elke ruimte. Je kan dit in delen doen of in één take. Het is authentieke content die de koper in staat stelt om de ruimtes beter in te schatten.

Daarna kan een geïnteresseerde nog steeds langs komen voor een fysiek bezoek. Maar door de video te zien, zal die koper ook echt geïnteresseerd zijn en kan je het aantal bezoeken beperken.

2. Via video call (skype, whatsapp, messenger, …)

Hetzelfde principe van de video kan je ook live door met een kandidaat-koper. Het voordeel tegenover een gewone video is dat je gericht vragen kan beantwoorden en langer stil kan staan bij een kamer of onderdeel van de woning die de koper extra interesseert.

3. Virtuele tours

360 graden tours of virtuele rondleidingen zijn een goede manier om je huis op een kwalitatieve manier online weer te geven. Maar ze zijn ook duur. Doordat je het niet zelf kan maken, moet je een bedrijf inschakelen. Dit kan interessant zijn voor dure woningen, maar voor een gemiddeld huis in Vlaanderen zal dit financieel minder interessant zijn. Bovendien is virtuele tour niet zo persoonlijk zoals een zelfgemaakte video.

Conclusie

Er wordt geen prijsdaling verwacht op de vastgoedmarkt, eerder een normalisatie. Dit is vooral goed nieuws voor kopers, die zo wat meer kansen krijgen. Als verkoper hoef je niet te wachten. De coronacrisis kan nog heel lang duren, dus het is zelfs beter om nu te verkopen dan te wachten tot we in een periode van financiële onzekerheid terechtkomen. Die onzekerheid kan de woningprijzen doen dalen.

Staat je woning al te koop? Check de coronamaatregelen van de overheid, leidt enkel zeer geïnteresseerde kopers rond en volg bovenstaande tips om een veilig plaatsbezoek te garanderen aan jezelf en je kandidaat-kopers.

Moet je nog starten met de verkoop, maar mag je nog niemand ontvangen? Bereid je woning voor, neem foto’s en plaats je huis zelf op de markt via vastgoedsites in afwachting van de plaatsbezoeken.

Voor meer informatie over het coronavirus, kan je terecht op https://www.info-coronavirus.be/nl/.

Bron: De Tijd, Het Nieuwsblad