fbpx

10 tips om prachtige foto’s van je woning te nemen

Een foto maken van je woning doe je niet even tussendoor. Plan alvast een uurtje in, afhankelijk van de grootte van je huis of appartement, om al het nodige te doen om mooie foto’s te nemen. Dit wordt de allereerste indruk van potentiële kopers, eentje die niet fout mag gaan. Ga dus zorgvuldig te werk met deze tips. Dan maak je aantrekkelijke en professionele foto’s van je woning.

Voor je begint: ruim op en richt in

Een proper en opgeruimd huis komt verzorgd over. Als je woning instapklaar is, moet je huis er ook zo uitzien. Zorg er ook voor dat je woning niet te vol staat. Eens een zetel of kastje in de andere kamer verzetten kan helpen om de ruimte te benadrukken.

Ruim je kamers op om zoveel mogelijk rust en ruimte te creëren in je foto. Zet speelgoed aan de kant en haal de posters van de muur.

Kleed je kamer in. Zet een plant of bloemetje op de kast, een bord met bestek op de eettafel en een krant op de salontafel. Het maakt je huis of appartement meteen een stuk gezelliger. Haal je privéfoto’s, geloofsartikelen en andere opvallende spullen uit je ruimte. De focus moet helemaal liggen op je woning, niet op randartikelen zoals een kruis, familiefoto of gigantische teddybeer.

Belangrijk! Zorg voor zoveel mogelijk licht

Licht en ruimte zijn ontzettend belangrijk voor kopers, maar ook voor een goede foto. Fotografeer je huis overdag en kies voor een zonnige dag. Licht is de belangrijkste factor voor een goede foto. Zet daarom alle verlichtingen aan en open de gordijnen en tussendeuren. Maak zo maximaal gebruik van het licht in je kamers. Het verbetert de kwaliteit van je foto’s enorm en het vergroot op een natuurlijke wijze je hele huis of appartement. Open ook alle tussendeuren voor maximale lichtinval.

Professionele camera of smartphone?

Het is een hevige discussie. De ene zweert bij een professioneel toestel, de andere tovert prachtige foto’s tevoorschijn uit de nieuwste smartphone. Een professioneel toestel is een pluspunt, maar geen must. Moderne smartphones hebben 2 tot 3 camera’s aan de achterkant die kwaliteitsvolle foto’s maken.

De nieuwste smartphonecamera’s hebben een groothoekcamera die je ruimte nog beter in de verf zet. Ga dus niet op zoek naar een Canon of Nikon toestel van honderden euro’s als je een Samsung Galaxy S7 of hoger hebt. En zelfs een iets oudere iPhone kan een degelijke foto opleveren. De prestaties van elk toestel zijn hoofdzakelijk afhankelijk van één ding: licht.

Heb je een vrij ruim en lichtrijk huis? Dan zal een smartphone vaak volstaan. Is je appartement aan de kleine kant met weinig natuurlijk licht? Dan neem je beter een kwalitatief toestel bij de hand. Doe navraag bij familie, vrienden en buren. Er is vast wel iemand die je een toestel kan lenen.

10 tips voor professionele immo foto’s

Zijn jij en je woning klaar voor de fotoshoot? Fotografeer je huis overdag en kies voor een zonnige dag. Met deze 10 tips maak je vast en zeker geweldige foto’s.

1. Neem foto’s met een raam in de rug

Met een raam in je rug zorg je voor de beste kwaliteit en veel lichtinval. Dit betekent niet dat je geen ramen mag fotograferen. Neem ze zeker ook mee, want ramen zorgen voor extra ruimtegevoel.

2. Fotografeer vanuit een hoek of precies recht van voor

Als je fotografeert vanuit een hoek creëer je het meeste ruimte. Centraal zorg je dan weer voor meer symmetrie en rust in je beeld. Wissel af zodat je een mooie mix hebt. Smalle gangen zullen beter in beeld komen vanuit een centraal standpunt. De woonruimte wordt dan weer een stuk groter vanuit een hoek.

Vanuit een hoek creëer je diepgang en zo ook meer ruimte in je kamers.

3. Maak liggende foto’s van muur tot muur.

Maak zoveel mogelijk liggende foto’s. Die maken je woning altijd groter. Bij kleinere ruimtes of lange voorwerpen gebruik je beter rechtstaande foto’s. Zoals bij een douche, toilet, gang of een kleine badkamer.

4. Breng je vloer in beeld

Fotografeer ook de vloer om de ruimte goed over te brengen. Lage foto’s voelen groter aan en zorgen ook voor meer diepte. Dit is ook een handig hulpmiddel als je plafond aan de lage kant is.

Je vloer maakt de kamer ruimer op beeld.

5. Hou de verticale lijnen recht

Zorg er voor dat muren altijd mooi recht staan in je foto. Anders lijken muren, deurstijlen en andere verticale lijnen in het interieur naar binnen te vallen.

6. Focus ook op details

Fotografeer ook specifieke details die een meerwaarde kunnen bieden. Zoals een bijzondere trapleuning, een mozaïekvloer, een klassieke kraan of een hypermodern ingebouwd keukentoestel. Alles wat de authenticiteit en/of moderniteit van je huis in de kijker zet.

7. Breng de belangrijkste delen van je woning in beeld

Laat het kleine toilet beneden gerust links liggen. Bij een huisbezoek wordt een minder mooie ruimte snel bijzaak, maar met een foto leg je er meer de nadruk op waardoor kopers er kunnen op afknappen.

8. Maak doorkijkjes van je kamers

Neem niet alleen foto’s van de ruimte waarin je je bevindt, maar ook van een andere ruimte. Neem bijvoorbeeld een foto van je keuken vanuit je woonkamer. En vergeet ook het uitzicht vanuit je woning niet.

Een andere ruimte fotograferen vanuit een kamer geeft geïnteresseerden meer inzicht in je woning.

9. Wissel voldoende af

Maak niet enkel brede of lage foto’s. Wissel voldoende af door zowel vanuit een hoek, centraal als dichtbij te fotograferen. De afwisseling zorgt voor een mooi dynamisch geheel in je portfolio.

10. Vergeet je tuin niet

Foto’s van het woongedeelte zijn zeer belangrijk. Maar een tuin, koer of terras is een enorme troef voor elk huis of appartement. Fotografeer zowel de buitenkant van je woning als de oppervlakte er rond vanuit je woning.

Maak je tuin groter door laag bij de grond te fotograferen, van zo ver mogelijk.

Selecteer de mooiste afbeeldingen

Ga niet voor een tiental foto’s die je integraal op een immoweb zoekertje plaatst. Maak veel foto’s zodat je achteraf grondig kan selecteren. Beter een foto teveel van je keuken dan een te weinig. Misschien is een van de foto’s minder scherp, staat die vuilniszak nog in beeld of loopt je muur schuin langs de rand van je foto.

Plaats jezelf in die luxepositie en verwijder de (minder) goede afbeeldingen. Beperk het aantal dat je overhoudt tot maximum 10 tot 15 foto’s. De selectie moet een echte etalage vormen van je woning. Het hoeft niet allesomvattend te zijn. De hoekjes of details die de foto’s niet gehaald hebben ontdekken de kopers wel tijdens een bezoek. Immo websites laten ook maar een beperkt aantal foto’s toe bij een advertentie.

Plaats je foto’s in de juiste volgorde

Klaar om je foto’s online te plaatsen? Zorg ervoor dat ze in de juiste volgorde staan. De eerste foto, meestal is dit de gevel van de woning, moet meteen top zijn. Daarna volgt de leefruimte, de keuken, badkamer, slaapkamers en andere ruimtes van je huis of appartement.

Bonustip: foto’s bewerken

Zijn je foto’s toch wat donker en grauw? Heb je niet hetzelfde gevoel op je foto als in het echt? Voeg dan wat contrast, kleur en helderheid toe aan je foto’s. Hiervoor kan je gratis apps gebruiken op je smartphone of een gratis bewerkingstools downloaden zoals GIMP en Pixlr.

Overdrijf niet bij het bewerken. Het is de bedoeling dat je foto er beter uitziet, niet anders. Gebruik dit niet om potentiële kopers te bedriegen, want dit werkt tegen je bij een bezoek.

Je gevel markeren

Heb je een rijhuis, appartement of halfopen bebouwing? Dan is het voor de koper niet altijd eenvoudig om te zien over welk huis het precies gaat. Je kan dit duidelijk maken door de gevel van je woning subtiel te markeren met een lichte kleur. Of door de andere huizen rond je woning vager te maken, zodat enkel jouw huis scherp blijft. Gebruik geen schreeuwend fel rood kader. Doe dit subtiel, maar duidelijk.

Een luchtfoto van je huis maken?

Huizen met een grote tuin of extra grond zoals een weide kunnen nog beter in beeld gebracht worden door een luchtfoto. Ook de omgeving wordt hiermee mooi in kaart gebracht. Zo’n dronebeeld maak je niet zomaar. In België zijn er strenge regels voor het vliegen met een drone.

Zo mag je maximum 10 meter hoog vliegen in je eigen tuin, zonder erkend diploma. Als je daarbij foto’s of videobeelden maak, mag je de privacy van je buren niet schenden. Niet eenvoudig in een dichtbebouwd gebied als Vlaanderen. Bovendien is 10 meter onvoldoende om een woning volledig in beeld te brengen. Voor een kleine woning kan dit volstaan, maar biedt het weinig meerwaarde. Een luchtbeeld van een huis of zelfs appartement is een extraatje, geen must.

Een luchtfoto kan je buurt mee in beeld brengen en de ruimte rond je woning benadrukken.

Professionals mogen hoger vliegen. Piloten met een certificaat klasse 2 mogen 45m hoog vliegen, maar geen steden, gemeenten, personen en/of dieren overvliegen. Klasse 1 is voor de echte pro’s met een hoogte tot 90 meter. Woon je binnen een straal van 3 kilometer van een luchthaven? Dan kan je een dronebeeld helemaal vergeten. Daarin geldt een absoluut vliegverbod.

Om een goede luchtfoto te maken van je woning moet je voldoende hoogte halen en de reglementen respecteren. Dat kan je enkel door een dronepiloot klasse 1 in te huren. Enkel klasse 1 mag in stedelijk gebied vliegen, mits toelating van het Directoraat Generaal Luchtvaart Drone (DGLV).

Tenzij je zelf houder bent van een klasse 1 diploma, waarvoor je uitgebreide theoretische en praktische examens moet afleggen, kan een luchtbeeld je veel geld kosten bij een externe professional. Vanaf de zomer van 2020 worden de regels Europees gelijkgesteld en versoepeld. In de nabije toekomst is er misschien meer mogelijk. Wordt vervolgd.

Conclusie

Gebruik het (natuurlijke) licht in je ruimtes en fotografeer vanuit de juiste hoek om je opgeruimde woning in beeld te brengen. Neem voldoende tijd, maak voldoende foto’s en selecteer streng. Foto’s van je huis of appartement zijn online de belangrijkste troef en vormen de allereerste indruk voor kandidaat-kopers.